DELA
Foto: Fredric Häggblom

Kommunerna i fokus i Nyans valkompass – testa här

I dag, fredag, öppnar Nya Ålands valkompass, som denna gång har satt fokus på det kommunala beslutsfattandet.

Kompassen hittar du uppe på Nyans hemsida eller genom att klicka här!

Lagom till att förtidsröstningen inleds i morgon, lördag 30 september, öppnar Nyans kommunalvalskompass på hemsidan nyan.ax. Den här gången ligger fokus i kompassen på det kommunala beslutsfattandet.

– Vi ville lyfta den absoluta närdemokratin, de konkreta frågorna som verkligen rör ålänningarnas vardag, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Olika påståenden

I kompassen kan du som väljare klicka dig fram mellan drygt 20 punkter om sådant som kommunerna kan ta beslut i. Där finns påståenden om vitt skilda ämnen, som privatisering, flyktingmottagning och mobiltelefoner i skolan. Dina åsikter matchas sedan mot kommunalvalskandidaternas.

Du kan jämföra dig med kandidater i din egen hemkommun, men även med kandidater i andra kommuner och därtill läsa vad enskilda personer svarat.

Ställer upp

Totalt är det drygt 450 personer som kandiderar i kommunalvalet på Åland, men alla finns inte med i kompassen.

– Kompassen är ju en unik möjlighet att nå väljare lokalt, men det är förstås helt frivilligt. I kommunalvalet finns det också kanske fler som helt enkelt ställer upp för att det behövs ett namn till på en lista, eller till och med för att fylla alla platser i fullmäktige. Och då är inte känslan av att man behöver kampanja så stor, säger Anna Björkroos.

Totalt ska 208 fullmäktigeledamöter utses i de 16 kommunerna. Den egentliga valdagen är söndag den 15 oktober, då det alltså hålls både lagting- och kommunalval.

De kandidater som ännu inte svarat på kompassen har fortfarande chans att göra det. Hör av er till redaktionen.

Kompassen hittar du uppe på Nyans hemsida eller genom att klicka här!