DELA
Foto: Johan Orre

Kommuner tolkar lagen som frivillig

Högsta domstolen fastställde frivillig samgång, är flera kommuners tolkning av tisdagens besked.
– Det är Saltviks fullmäktige som bestämmer om vi ska gå samman med de andra kommunerna, säger styrelseordförande Mathias Johansson.

Högsta domstolen godkände lagarna bakom kommunreformen i tisdags. Enligt kansliminister Nina Fellman (S) innebär det att de nya kommunerna måste presentera samgångsavtal senast i juli 2021.

Oppositionen tolkar dock lagen annorlunda. Om kommunerna vägrar gå samman är det inte fråga om lagtrots, eftersom det inte finns någon tvångsparagraf, menar oppositionsledare Veronica Thörnroos (C)

Flera kommuner har gjort samma tolkning.

Saltviks styrelseordförande Mathias Johansson kallar Högsta domstolens utlåtande för ett ”bra besked”.

– Det bekräftar att det är Saltviks fullmäktige som bestämmer om vi ska gå samman med de andra kommunerna. På det stora hela är vi nöjda med utlåtandet.

I det här läget händer ingenting i kommunen. Däremot kommer beskedet från HD ”antagligen på något sätt” att lyftas i Saltviks utlåtande på kommunutredarnas slutrapport som ska lämnas in till landskapsregeringen i april.

– Vi får se vad vi säger på styrelsemötet, men det är fullmäktige som tar beslut om samgång i slutändan, så vi fortsätter som vi har planerat.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!