DELA

Komihåglista för den 13:e

På den traditionella otursdagen fredag den 13:e tillåter sig ledarsidan att begrunda vår stora tur.

I skrivande stund viner vinden utanför, kammar mittbena på de nakna syrenerna och spelar på husets skorstenar som vore de orgelpipor. Man påminns om poeten Tomas Tranströmer: ”Stormen sätter sin mun till huset/och blåser för att få ton”. Snart faller mörkret utanför fönstren.

Men det gör inget, för brasan sprakar och huset håller tätt. Kylskåpet är fullt med mat. Det finns möjlighet till bastu ikväll och sedan ”På spåret”, om man är road av sånt. Det är fredag den 13:e, men ärligt talat ålänning, särskilt mycket olycka är du inte drabbad av och otur har du definitivt inte haft.

Kanske skulle vi må bra av att påminna oss själva om detta fundamentala faktum lite oftare. Vi kan trots allt vara de mest lyckligt lottade människorna i världen. Så, här en liten komihåglista för den otillfredsställde.

För det första: du kan vara trygg. Du löper ingen risk att bli angripen av soldater ikväll och ingen kommer under natten att beskjuta ditt hus med raketer. Du har dricksvatten i kranen och massor av mat i butiken. Även i dina pankaste stunder slipper du svälta. Du behöver inte vara rädd när det knackar på dörren.

Faktum är att hela ditt samhälle är tryggt. Dina politiker träter, i det stora hela, om bagateller och uppviglar inte till våld mot varandra. Ditt parlament blir inte stormat. Du kan lita på polisen och de övriga myndigheterna.

Även på Åland tycker vi förvisso olika om saker och ting. Men du kommer inte att bli kastad i fängelse för din sexuella läggnings skull eller få din egendom konfiskerad för att du uttryckt din åsikt i tidningen. Du klär dig som du vill, får rösta vart fjärde år och kan när som helst ge dig in i politiken själv.

Du har antagligen den bästa tillgången till vård i världen. Medan stabslägena avlöser varandra på de monstruösa sjukhusen i vårt närområde kan vi när som helst vandra iväg till ÅHS och med ett minimum av krångel bli omhändertagna av kompetenta läkare, sjukskötare, barnmorskor och all övrig personal.

Våra barn får högklassig utbildning i små välskötta skolor och våra gymnasieutbildningar tillhandahåller spetskompetens – gratis.

Vi är välbekanta för varandra och bryr oss om varandra. Om ditt hus brinner ner är chanserna goda att din granne öppnar sin dörr för dig.

Din folktomma natur är fantastisk och lättillgänglig och din skärgård enorm.

Så spjärna emot din inre gnällspik, ålänning, särskilt i dessa tider. Det finns så många i detta nu som har det så illa, vare sig det är fredag den 13:e eller inte.

Eller som Tranströmer avslutar dikten: ”Över världen går en mer allvarlig storm/Den sätter sin mun till vår själ/och blåser för att få ton. Vi räds/att stormen blåser oss tomma.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp