DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kökarbutik i ny regi med mer ekologiskt

Sedan årsskiftet är Casper och Susanna Mickwitz de nya innehavarna till Kökarbutiken.– Det är mycket nytt att lära sig, säger Susanna.

Utanför Kökarbutiken ligger drivor med snö och kylan biter i kinderna. Men inne i butiken är det varmt och skönt och nya innehavaren Susanna Mickwitz hittar vi i den lilla kaféhörnan.

– Vi har en ny kaffemaskin, men den är inte igång ännu.

Hon och maken Casper Mickwitz drev tidigare bageriet som står i grannbyggnaden. Men från och med den första januari har de tagit över efter tidigare butiksföreståndaren Raimo Virta.

– Den här första tiden har handlat om att lära sig hur alling fungerar. Vi har bra personal på plats som lär upp oss. Raimo hjälper oss också.

Hon säger att man stiger in i ”stora skor”.

– Raimo gjorde ett jättebra jobb.

”Folk är medvetna”

Coronaåret 2020 var ett bra år för butiken med lokalbefolkning som handlade mycket hemma.

– Också turistmängden var snäppet bättre än året före. Det är många finländare som hemestrade och besökte Kökar för första gången.

Efter att man kört in sig i rutinerna hoppas man sätta lite mer av sin egen prägel på verksamheten och utbudet i butiken.

– Vi ska satsa mer på ekologiskt producerat. Man märker att folk är medvetna och vill köpa eko.

Bageriet och cafét bredvid står ännu tomt, men man har intressenter på gång.

– Men inget som är klart ännu.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp