DELA
Foto: Erkki Santamala

Knöligt för Nanny, 91, att hämta tidningar hos tullen

Sonen i Sverige skickade en bunt tidningar till mamma i Kvarnbo i Saltvik. Men de kom inte fram med posten, utan mamma har fått en lapp om att hämta dem från tullen i Sviby. – I så fall måste jag ta taxi, säger Nanny Jansson, 91.

Det började med att Stig-Olof Jansson, boende i Hallstavik i Sverige, fick fyra Kvällsstunden-tidningar.

– Jag fick dem gratis som ett erbjudande, säger han.

– Men de är inte för mig utan mer för äldre damer, så jag frågade min mamma om hon ville ha dem, för korsorden. Mamma tackade ja, så jag lindade in dem i papper och postade dem, fast utan att skriva avsändare. Nu har mamma fått papper att hon ska komma till tullen och lösa ut dem. Hon är 91 år och bor i Saltvik Kvarnbo. Det är inte värt att betala taxi för att lösa ut fyra tidningar, så jag föreslog att hon skulle be dem slänga tidningarna i papperskorgen.

För nitiska

Han tycker det låter överdrivet nitiskt att tullen ska kräva att man löser ut fyra tidningar.

– Jag är gammal sjöman så jag vet att tullen kan vara nitisk, men inte så nitisk.

”Hinner inte”

Nanny Jansson läser för Nya Åland på lappen.

– De skriver att jag ska ska komma och hämta och betala tull. Det står att jag kan förtulla själv via tullens e-tjänst, men den har inte jag.

Hon är inte pigg på att ta taxi från Kvarnbo till Sviby för att lösa ut tidningarna.

– Jag tar inte ut dem, jag behöver pengarna till annat. Jag håller på att leta efter ett telefonnummer till tullen, fast sedan är det väl en telefonsvarare. Då lägger jag på för det hinner jag inte med.

På lappen står att om innehållets värde understiger 22 euro behöver det inte förtullas. Men kostnaden för taxi kommer hon inte undan.

– Jag ska väl hitta något telefonnummer och får ringa dit och prata. Annars får det vara kvar, säger Nanny Jansson.

Men hon hade gärna haft tidningarna annars.

– Min mormor hade Kvällsstunden, så lite snopet är det.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp