DELA
Foto: Jonas Edsvik

Knappast avgörande om pengarna i år

Regeringen och Finansministeriet har knappast jobbat på någon lösning om Ålands nya finansiella system under julen. Så trots att statsrådet träffas i dag blir det knappast något beslut i år.

Enligt Mats Löfström kan inte heller regeringen bestämma om en ändring av självstyrelselagen ska göras i brådskande ordning, vilket Anne Berner lade fram som ett alternativ i förra veckan.
Det är inte självklart att en ändring av självstyrelselagen kan lämnas till nästa mandatperiod, som Ålandsminister Anne Berner (C) lät förstå i intervjun med Nya Åland förra veckan. Enligt Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kan regeringen bara ge ett förslag om att man ska ändra självstyrelselagen med fem sjättedelars majoritet, i brådskande ordning.

– Det är riksdagens grundlagsutskott som kommer att bedöma om det finns motiv att göra ändringen i brådskande ordning. Det fungerar på samma sätt som andra bedömningar i grundlagsutskottet, inte enligt politisk bedömning utan på bas av experternas utlåtanden, säger Mats Löfström.

För att kunna ändra självstyrelselagen krävs också lagtingets bifall.

I dag fredag har statsrådet sammanträde, men Mats Löfström har inte vetskap om att något i sak har hänt under julen och därför tror han inte att det händer något i dag heller.

Läs mer i fredagens Nya Åland!