DELA
Foto: Björn Nylund

KEA-Market är till salu

Familjen Andersson har drivit matbutiken i över 100 år.Nu är KEA-Market i Lemland till salu.– Det kan vara ganska långa försäljningsprocesser. Så vi börjar nu, säger Karl Andersson.

Knutpunkten KEA-Market mellan Norrby och Söderby i Lemland har varit i familjen Anderssons ägo i över hundra år och drivs nu av den fjärde generationen.

– Allting har sin tid. Det är kanske inte så emotionellt, säger Karl Andersson, 47, som haft det yttersta ansvaret för butiken sedan åren runt millennieskiftet.

– Vi måste inte sälja, men vi påbörjar processen. Den brukar ta ganska lång tid och vi har inga barn i ägarfamiljen som är intresserade.

Han driver även KEA-Marin i Åbo samt KEA-Center i Mariehamn som funnits i koncernen sedan 80- och 90-talet. Han utesluter inte att även de kan säljas.

De senaste åren, över pandemin, har KEA-Market haft en stadig omsättning på cirka 3,4 miljoner och redovisat en årlig vinst mellan 122 000 och 143 000 euro.

– Kundunderlaget är nog bra. Det är en symbios med de som bor i närheten. Vi behöver dem och de behöver oss, säger Karl Andersson.

Han beskriver de senaste 20 åren som en utmaning att hänga med större butiker i priskonkurrensen, men att man haft en nisch med närhet och service.

– Jag har jobbat ganska länge med detta och det har blivit slentrian. Så det skulle vara bra om någon kom in med ny energi.

I dag är butiken ansluten till Kesko och har bensin- och dieselpumpar i ett samarbete med St1. Men det finns en möjlighet att diskutera olika former, enligt Karl Andersson.

– Man behöver inte köpa för att driva livsmedelsbutik heller. Det kan finnas andra områden.