DELA
Foto: Jonas Edsvik

Katastrofplan sattes på prov

Ålands hälso- och sjukvård har fått en ny katastrofplan. I går utsattes den för ett stort stresstest.
Klockan är 10.14. En buss med cirka 30 passagerare har frontalkrockat med en personbil i Jomala Andersböle. De var scenariot i går då ÅHS testade sin nya katastrofplan. Ett riktigt katastrofscenario i åländska mått mätt.

Nya Åland var på plats vid katastrofövningen bara några minuter efter att larmet kom. Räddningspersonalen hade fullt upp med att ”rädda” och samordna deltagarna. Vägen var avspärrad och räddningsfordon på plats. Räddningsledaren var för upptagen för att ge några kommentarer om vad som skett. Däremot stod en grupp av deltagare, som agerade offer, en bit bort.

– Vi var på väg till färjan i Mariehamn då bussen krockade med en bil. Vi fick sladd och hamnade på sida i diket och det började brinna. Jag tror att bilen kom på fel sida av vägen, säger en manlig deltagare.

En kvinna berättar att de var cirka 25 passagerare i bussen och att många är skadade. Personerna i personbilen och busschauffören tros vara döda. Alla har de runt halsen en bricka med uppgifter om deras hälsotillstånd. Några av dem har påmålade skador, som ser kusligt verklighetstrogna ut. De väntar på att transporteras till sjukhuset för vidare kontroll.

Två timmar senare är årets stora katastrofövning över.

– Övningen engagerade ÅHS och Räddningsverket. Syftet med övningen är att utvärdera hur katastrofplanen fungerar i praktiken. Det är en sak att skriva en plan men en annan sak hur den fungerar i ett skarpt läge, säger chefsläkare Jaana Lignell.

Läs mer i Nya Åland!

Felicia Bredenberg

Annica Lindström