DELA
Foto: Jonas Edsvik

Karantänstiden kan kortas med test

Den frivilliga karantänstiden på sju dagar kvarstår, men kan kortas ner med ett negativt covid-19-test som tas efter 72 timmar. Definitionen av riskområde följer EU:s gränser, vilket betyder att hela Estland och stora delar av Sverige just nu inte är riskområde.

På onsdagen fattade landskapsregeringen nytt beslut om sin rekommendation om frivillig karantän efter inresa till Åland från riskområde, för att uppdatera sina rekommendationer efter att Finland gjort ändringar i smittskyddslagen.

Den åländska rekommendationen ändras till vissa delar. Man rekommenderar fortfarande inresande från riskområde att sätta sig i frivillig karantän i sju dagar, men karantänstiden kan kortas ner om man får ett negativt svar på ett covid-19-test som tas efter 72 timmar, alltså tre dygn.

Definitionen av riskområde följer EU:s gemensamma principer. Just nu betyder det att exempelvis hela Estland och stora delar av Sverige är gröna. Gröna områden klassas inte som riskområde, utan enbart orangea och röda områden.

Precis som tidigare behöver inte dubbelvaccinerade eller den som har intyg på genomgången covid-19-sjukdom sitta i frivillig karantän.

I huvudsak är samma grupper som enligt den uppdaterade finländska smittskyddslagen är tvungna att testa sig vid inresa till landet de grupper som på Åland rekommenderas att sitta i frivillig karantän efter inresa från riskområde.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp