DELA
Foto: Stefan Öhberg

Känslosam lagtings- debatt om Sottunga

Gårdagen var de stora känslornas dag när tilläggsbudgetens stödförslag till Sottunga debatterades i lagtinget.

Oppositionens förslag om att frikoppla Sottungas framtid från kommunreformsarbetet förlorade i omröstningen.
Regeringspartierna och oppositionen stod lika långt från varandra i Sottungafrågan i går som i debatten för en vecka sedan.

I sak är alla överens om att de 200 000 euro som finns i förslaget till tilläggsbudget för Sottunga ska betalas ut. Men enligt oppositionspartiernas företrädare tvekar kommunledningen att ansöka om pengarna eftersom man utgår från att de är kopplade till att Sottunga försvinner som självständig kommun inför nästa val.

Centern och övriga oppositionspartier hade reserverat sig mot utskottets betänkande om tilläggsbudgeten eftersom de ville att Sottunga skulle få den sortens särskilt stöd som kommunen fått också tidigare, i stället för att stödet i tilläggsbudgeten kallas för övergångsstöd i väntan på resultatet av kommunstrukturreformen.

”Känns i hjärtat”

Det var det som debatten handlade om i går – och det blev en känslosam debatt där regeringspartierna framställdes som hårda av oppositionen.

– Det är bra att det förs en diskussion om den framtida kommunstrukturen för vi vet alla att framtiden ser annorlunda ut. Då behandlas alla kommuner lika, stora och små. Det känns i hjärtat att den kommun där man har kämpat mest ska utsättas för en tråkig särbehandling på förhand, sa Roger Nordlund (C).

Han drog en parallell till förhållandet mellan Åland och riket.

– Jag tror att vi alla känner en djup frustration inför hur Helsingfors behandlar självstyrelsen. Hur tror ni att Sottungaborna känner sig? Inget binder landskapsregeringen till de uttalanden som gjorts i media om Sottunga efter valet. Ta tillbaka det och vi stöder förslaget om övergångsstöd, sa han.

Finansminister Mats Perämaa tog inte tillbaka.

– Det känns som att Centern vill använda situationen för att kväsa eller tysta diskussionen om den framtida kommunstrukturen. Huvudmålet med reformen är kommunstrukturen, ska vi då ta in alla andra kommuner utom Sottunga i diskussionen? Ska särskilt stöd ges bara till Sottunga?

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!