DELA

Finsk stortidning: Sottunga hotar försvinna

I en lång artikel i tidningen Ilta-Sanomat avhandlas Sottungas liv och leverne.

Pengarna må tryta, men sammanhållningen är fin, konstaterar skribenten.
”Finlands minsta kommun hotar försvinna, men Sottungas 92 invånare ger inte upp”, så skriver Ilta-Sanomat-reportern Nita Makkonen som efter att ha beskrivit resan till ön konstaterar att färden från Helsingfors till Sottunga tog längre än ett direkt flyg till Bangkok.

Reportern träffar allehanda kommunvinånare för att ta reda på hur det är att leva och bo på Sottunga.

– Tidigare på Sottunga fanns det nio sockerbetsgårdar. Sedan slutade de och servicepunkter har en och en försvunnit. Polisstationen är borta och banken är borta, säger bonden Nils Eriksson.

Men polis behövs inte på ön, fastslår Makkonen. ”År 2016 anmäldes noll brott. Sottungaborna sover utan att låsa dörren om nätterna.”

Hon gör även ett besök på biblioteket samt träffar kommunstyrelsens ordförande Björn Rönnlöf som delger information om kommunens ekonomi.

– Sottunga är i en sådan situation, att vi måste antagligen nästa år ansluta oss till någon annan kommun. Pengarna är slut. Det finns inga barn, bara äldre.

Men om det finns ett underskott av pengar så finns det ett överflöd av gemenskap, skriver Makonen. ”Att bo i Finlands minsta kommun känns som att man skulle ha en stor, kärleksfull och omhändertagande familj. Skärgårdsborna verkar leva lyckliga nära naturen.”