DELA
Foto: Erkki Santamala

Massavbokningar hos rederierna

Rederierna har tagit emot tiotusentals av- och ombokningar som en konsekvens av spridningen av det nya coronaviruset.

– Vi hoppas att det avtar snart. Om det fortsätter länge till kan det innebära allvarliga konsekvenser för oss, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Enligt Katri Link, vd på Tallink grupp, har rederiet tagit emot runt 20 000 avbokningar sedan i slutet av januari. Majoriteten av resenärerna som har avbokat kommer från Kina eller andra länder i Asien.

– Självklart påverkar det oss, men i hur stor skala är ännu svårt att säga. Än så länge ser inte de ekonomiska konsekvenserna så allvarliga ut, men om situationen håller i sig kan det förstås ändras, säger hon.

Katri Link påpekar att rederiet har runt tio miljoner resande per år, och att 20 000 bara är en bråkdel av det antalet.

– Men vi kan ändå inte säga att vi inte är bekymrade. Det här är en stor utmaning för oss alla. De närmaste veckorna kommer att vara avgörande, så vi bevakar
situationen noggrant.

Vilka åtgärder vidtar ni för att förhindra smittspridning bland personal och passagerare?

– Vi har intensifierat städrutinerna och begärt av vår personal att de informerar om de ska resa eller har rest till ett riskdrabbat område. Vi har också stoppat alla bolagets arbetsresor till risk-
drabbade områden.

Har ni ändrat avbokningsreglerna i samband med detta?

– Nej, bokningsreglerna gäller som vanligt. Dock har resenärer från Kina fått boka om eller avboka sina resor kostnadsfritt.

Färre inbokningar

På Viking Line finns det ännu ingen mer specifik uppskattning om hur många som avbokat sina resor, men enligt informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström kan det handla om tio-
tusentals bokningar.

– Vi har fått in en del avbokningar, men även ombokningar, samt märkt en minskning av inbokningar på nya resor jämfört med hur det brukar se ut den här tiden på året. Det verkar som om man inväntar att kulmen med viruset nås. Man bör vara realist och inse att risken att drabbas ombord på våra fartyg kan jämföras med att befinna sig på hotell, shoppingcenter eller gågator i land.

Har ni märkt av några ekonomiska konsekvenser?

– Ja, det har en negativ påverkan och vi följer utvecklingen noggrant. Om man ska se någon ljusning i det här så är det inte högsäsong just nu, vilket vi får vara tacksamma över, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström berättar att högsäsongen för kinesiska resenärer infaller från augusti och framåt, och att bortfallet märks extra mycket på grund av det.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Naturligtvis ser vi allvarligt på det. Globalt och nationellt drabbar det många branscher och vi hoppas att det avtar snart. Det kan få svåra konsekvenser om det fortsätter så här länge till.

Johanna Boijer-Svahnström meddelar att rederiet fortsättningsvis städar oftare och med starkare medel, samt uppmanar personal och passagerare att tvätta händerna och använda desinfektionsmedel.

– Vi är särskilt noggranna med att rengöra ytor som ofta vidrörs, till exempel ledstänger och dörrhandtag.

Har ni gått ut med några reserekommendationer till er personal?

– Om man har rest till ett riskdrabbat område ska man sitta i karantän i två veckor innan man får komma på jobb ombord igen.

Enligt rederiets hemsida finns det också tydliga rutiner kring sjukdomsfall ombord på fartygen. Personer som har coronavirussymptom, samt deras medresenärer, isoleras i en sådan situation i sina hytter till fartyget anländer i hamn. Viking Line erbjuder också gratis avbeställningsskydd i samband med nya resebokningar från och med 10 mars.

Nya Åland har sökt Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist.