DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ingen fritt flygande smitta på Brändö

Det finns inget behov av särskilda rekommendationer för Brändöborna, trots att så många insjuknat där.

Tora Woivalin och Knut Lönnroth resonerade om kommunikationen om klustret på Brändö under måndagens presskonferens.
När de första fallen uppdagades på Brändö informerades inte kommunen av ÅHS, det sade Tora Woivalin, smittskyddsläkare på måndagens presskonferens. Däremot hade man kontakt under julen när fler fall identifierades.

– Många saker kan vi inte säga, när det handlar om uppgifter om personers hälsa, men om det får samhälleliga konsekvenser, exempelvis för dagis eller skola är det skäl att diskutera. Det stämmer att vi vid det första skovet inte hade kontakt, men när det blev aktuellt har vi haft kontakt, säger Tora Woivalin.

På vissa orter i Finland går kommunen ut med en lista på platser där smittade rört sig. Tora Woivalin säger att man går ut med sådan information när det är befogat.

– Vi är helt beredda att gå ut med information när det är läge för det, säger Tora Woivalin.

Däremot vill ÅHS inte gå ut med information om smittades hemkommun, eftersom man anser att det kan skapa onödig oro.

– Det är onödigt att avskräcka andra från resa till en viss plats, det kan ge en felaktig information och skrämma upp i onödan. Särskilt som man vet att det inte är någon fara för allmänheten generellt, säger Tora Woivalin.

Hon menar att om ett kluster är identifierat finns ingen orsak att gå ut med information om exakt var klustret finns, eftersom det kan orsaka panikkänsla.

Inte orsak isolera ö

En läsare har ställt en fråga, med anledning av smittspridningen på Brändö, om det är möjligt att göra likt en ö i Estland där ön isolerade sig efter en stor smittspridning.

– Frågan är tudelad, dels om det är möjligt och dels om det finns orsak. Om det är möjligt känner jag inte till, men jag anser inte att det finns orsak. Det är en väldigt sluten smittspridning (på Brändö, reds.anm.) även om den är extremt omfattande, säger Tora Woivalin.

Hon konstaterar att kommuner inte har smittskyddsansvar, utan allt ansvar ligger på ÅHS. Hon säger att det känns främmande att isolera en ö eller by.

Knut Lönnroth, landskapsläkare, bekräftar att smittskyddslagen inte ger en sådan juridisk möjlighet, men eventuellt går det att ge en rekommendation.

– När man isolerade Nyland i våras hade vi undantagstillstånd, så det är en väldigt exceptionell åtgärd.

Om man är bosatt på Brändö, hur ska man agera nu? Finns det orsak att vidta ytterligare åtgärder?

– Jag anser att det räcker att följa de rekommendationer som finns. De personer som är aktuella i smittspårningen borde alla vara satta i karantän eller isolering. Det finns ingen fritt flygande smitta på Brändö, som vi känner till. Brändöborna har också testat sig mycket flitigt nu, vare sig de varit kopplade till smittkedjor eller inte. Så just nu finns ingen oroväckande information, utan jag ser Brändö som en kommun bland andra, även om den här oerhört stora smittkedjan äger rum där just nu.

Skärgårdshälsovårdarna kan ta covid-19-prover, men skärgårdsborna ska först, precis som alla andra, först ringa infektionskliniken.

I dag onsdag håller ÅHS och landskapsläkaren en information om vaccinationerna. Den sänds via Nyan klockan 15.00.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp