DELA
Foto: Jonas Edsvik

I dag tas nya restriktioner i bruk för resor till Finland – personer som reser till Åland undantagna

Från och med idag, tisdag 28 december, tar Finland nya inreserestriktioner i bruk. Numera krävs både så kallad coronapass och ett negativt coronatest av den som vill resa in i landet. Men som Nyan berättat tidigare är dock personer som reser till Åland undantagna och som tidigare får finländska medborgare alltid komma hem.

I ett pressutskick idag berättar Inrikesministeriet att både den så kallade inre gränskontrollen återinförs vid Finlands gränser men även att andra, nya restriktioner tas i bruk. Statsrådet fattade beslutet idag, 28 december och de nya reglerna träder i kraft klockan i eftermiddag klockan 15 och gäller till och med den 16 januari.

Gränskontroller gäller alltså åter mellan Finland och alla Schengenländer. Därtill ska alla som anländer till Finland från utlandet visa upp både ett intyg över full vaccinationsserie, eller ett intyg över att ha insjuknat i covid-19 för mindre än sex månader sedan, och ett intyg över negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt.

”Kravet gäller till och med den 31 december 2021 för personer födda 2005 eller tidigare och från och med den 1 januari 2022 för personer födda 2006 eller tidigare.” skriver Inrikesministeriet.

Undantag för gränsregioner

Som Nya Åland rapporterade redan före jul finns det undantag, som i högsta grad berör Åland. För invånare på gränsorterna mellan Finland och Sverige och Finland och Norge, samt för personer som reser mellan Norrtälje kommun i Sverige och Åland gäller ”lindrigare” regler.  Här krävs antingen ett intyg över en godkänd vaccinationsserie mot covid-19, eller EU:s digitala covidintyg över genomgången covid-19-infektion högst sex månader tidigare, eller ett intyg över negativt resultat av ett covid-19-test som tagits högst 7 dygn före ankomsten till Finland.

Ministeriet påpekar också att testsvar inte krävs inte av finländska medborgare, utlänningar som varaktigt bor i Finland eller personer ”vars inresa beror på en nödvändig orsak, till exempel tvingande familjeskäl eller andra tvingande personliga skäl.”

”Finländska resenärer bör också beakta att även om de kan resa till Finland utan ett test kan andra länder och flygbolag ha egna testkrav.” påminner ministeriet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp