DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hur blir det med sommarens stora evenemang?

Landskapsläkare Knut Lönnroth (KL) och ÅHS direktör Jeanette Pajunen (JP) svarade vid gårdagens coronapresskonferens på frågor om bland annat sommarens stora evenemang.

 

När kan ni börja vaccinera gemene man?

– Vi har inte verifierat när de följande doserna av vaccin kommer. Takten avgörs av när nästa vaccin blir tillgängligt. När det gäller den andra prioriteringsgruppen – äldre och riskgrupper – bör vi kunna börja med dem nästa vecka eller veckan därpå. Vi börjar med klienter och personal på äldreboenden, och därefter kommer turen till övriga äldre, 80+, sen neråt i åldersgrupperna. (JP, KL)

Personer i riskgrupp som är yngre än 16 och deras anhöriga: vaccineras de?

– Det här är en av de ganska många frågor som kommer att behöva besvaras när de första två prioriteringsgrupperna är vaccinerade. (KL)

THL vill ändra rekommendationen så att åldersgränsen när man ska ha munskydd ändras från 15 år till 12 år – ska det införas på Åland?

– Det får vi återkomma om efter samarbetsgruppens möte på onsdag. (KL)

Hur många har vårdats på sjukhus för covid-19 sen pandemin började?

– Inte många, kanske fyra. Ingen har behövt intensivvård. (JP)

Hur ser det ut med de stora evenemangen i sommar – kan man fortsätta planera för dem?

– Jag är försiktigt optimistisk. Det handlar om vaccinering och epidemins utveckling. Jag tror vi är mycket klokare redan om ett par veckor. Men det är inte hopplöst så ställ inte in. (KL)

Vilka symtom söker sig folk oftast till testning för, och är det något som man missar oftare än andra?

– Det finns inga skäl att påminna om något särskilt symtom. Många av symtomen är väldigt allmänna och motsvarar luftvägsinfektioner och andra infektioner. (KL)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp