DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>I HOVRÄTTEN I dag tar sig hovrätten an juldagsmisshandeln som inträffade för mer än tre år sedan. Den unge mannens juridiska biträde Guy Björkqvist vill få tingsrättens dom ändrad.

Hovrättens tur att döma i juldagsmisshandeln

Den åtalade vill att hovrätten lyfter bort domen och straffet. Den misshandlade mannen vill att den åtalade döms för dråp.

I dag börjar hovrätten behandla den överklagade domen efter juldagsmisshandeln 2012.
I december i fjol pågick rättegången i tre dagar i tingsrätten, nästan två år efter att en man i 30-årsåldern blev svårt misshandlad i en lägenhet i Mariehamn tidigt på juldagsmorgonen 2012.

Den enda som var närvarande när misshandeln skedde var lägenhetsinnehavaren. I tingsrätten hänvisade han till minnesluckor och kunde inte redogöra för vad som hänt. Båda männen hade omkring 3 promille alkohol i blodet.

Tingsrätten dömde den åtalade inte för dråpförsök men för grov misshandel.

Den dömde mannen överklagade domen via sitt juridiska biträde Guy Björkqvist. Deras huvudinvändning är att det var den dömde mannen som blev angripen och att han handlade i nödvärn och därför bör bli straffri. Därför överklagades också det utdömda skadeståndet.

– Och om domstolen kommer fram till att det var excess i nödvärn, alltså att han använt mera våld än nöden krävde, så bör han också då vara straffri om det inte är skäligt att han skulle ha hunnit besinna sig, förklarar Guy Björkqvist.

Den misshandlade mannen och hans biträde Marcus Måtar lämnade in motbesvär där de yrkar på att den åtalade mannen döms för dråpförsök.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!