DELA
Foto: Hanne Salonen / Eduskunta

Historiskt maraton om Nato i riksdagen

Kön var lång fram till talarstolen när remissdebatten om Finlands Natoansökan inleddes igår i riksdagen. På måndag eftermiddag kl 15 hade inte mindre än 160 ledamöter anmält sig och Juho Eerola (Sannf), riksdagens vice talman, sade till STT att debatten möjligen skulle komma att fortsätta hela vägen fram till onsdag.

Det var många som ville säga sin mening igår, men enigheten var ändå stor när anförandena började. Statsminister Sanna Marin (SDP) upprepade än en gång sitt mantra från presskonferensen i söndags med president Niinistö att Finlands beslut enbart berör den egna säkerheten, och inte är riktat mot någon annan.

Nordiskt block

Särskilt det nordiska blocket lyftes upp som en del av Nato.

– I och med att hela den nordiska familjen blir en del av Nato kan vår gemensamma identitet bli en utgångspunkt för en utrikes- och säkerhetspolitik som följer våra värderingar och samhällssystem, sade De Grönas Inka Hopsu bland annat.

Ålandsminister, tillika justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), yttrade sig i riksdagen i sin egenskap av riksdagsledamot. Hennes budskap var att det egna partiet sedan länge varit för ett Natomedlemskap.

– Finlands senaste krig mot dåvarande Sovjetunionen har lärt oss att vi aldrig mera ska vara ensamma, sade hon.

– Det har varit uppenbart att det är den biten som hittills fattats i Finlands säkerhetspalett. Det är dags för Finland att bli medlem i försvarsalliansen Nato, och bli det sida vid sida med vår goda granne Sverige.

Skepsis hos vissa

Viss skepsis i Natofrågan kunde anas hos Vänsterförbundets Jussi Saramo, vars parti ju är splittrat. Han påminde om riskerna för att återigen få Donald Trump till USA:s president och att man inte bör utgå ifrån att Nato förblir ”ett samfund med samma värdegrund”. Han sade också att Finland bör fortsätta jobba för nedrustning.

Längst ut på kanten i Natodebatten återfanns ledamoten Ano Turtiainen (VKK) som helt motsatte sig Natomedlemskap. Han riktade skarp kritik mot president Niinistö och sade att han betett sig ”som en överlägsen finansminister” redan då Finland gick med i euroområdet.

– Och nu är Niinistö vid rodret igen, sade han.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp