DELA
Foto: Privat

Henrik Nylund i fokus på Föglö

I år har det gått 40 år sedan konstnären och kulturpersonligheten Henrik Nylund gick bort vid endast 37 års ålder.I sommar uppmärksammar Föglö bibliotek Nylund med en utställning med verk i urval av kurator Anna Sundblom-Westerlund.Vidare invigs också en mindre, permanent utställning om Nylunds livsverk.

Henrik Nylund hann med mycket under sin korta levnadsbana. Vid sidan av det egna produktiva konstnärskapet var han också mycket aktiv inom det åländska konst- och samhällslivet. Han var bland annat ordförande för Ålands konstförening, satt en period i lagtinget och var engagerad i den liberala gruppen. Tillsammans med en stor skara teateramatörer i Föglö satte han upp en rad revyer och teateruppsättningar som drog stor publik från fasta Åland till ungdomslokalen Vikingaborg i Sonnboda.

Som bibliotekarie förnyade Nylund biblioteksverksamheten i Föglö, vilket syntes i utlåningsstatistiken som fyrdubblades.

Henrik Nylund var också en av krafterna bakom grundandet av Nya Åland.

Två utställningar

Sommarens utställning på Föglö bibliotek visar alltså verk av Henrik Nylund i urval av kurator Anna Sundblom-Westerlund. En mindre, permanent utställning om Nylunds livsverk invigs samtidigt. Så här beskrivs utställningarna i ett pressmeddelande från arrangören Fritids- och kulturnämnden i Föglö:

”Fokus ligger på skärgårdsmotiv: skira akvareller målade i Föglös södra skärgård, detaljstudier i tusch av stenar, fåglar och trädrötter men också några oljemålningar. Till utställningen har Föglö kommun därtill fått en skalenlig kopia av Henriks signaturverk, Önskans sten, i gåva av Ålands konstmuseum, vilket vi är mycket tacksamma för.

Vid sidan av själva konstutställningen invigs också en mindre, permanent utställning om Henrik Nylunds livsverk i det rum i biblioteket som var hans främsta arbetsplats, köket i den tidigare tullvaktmästarbostaden.”

”Angeläget”

Texterna till den permanenta utställningen är skrivna av Eva Nyberg och för formgivningen står Matilda Karlström.

– För oss som var med när det begav sig är Henrik alltjämt ytterst levande – för nya generationer föglöbor är han dessvärre inte längre känd. Det är därför angeläget att ånyo lyfta fram Henrik Nylunds gärning – för både ortsbor och besökare, kommenterar Eva Nyberg utställningarna i pressmeddelandet.

Vernissage för bägge utställningarna hålls på Henrik Nylunds födelsedag torsdagen den 16 juni 18.00. Barbro Eriksson invigningstalar och musikerna Andreas Nyberg och Emanuele Ferrari framför musik med stark koppling till Nylund.

Konstutställningen visas sedan fram till den 15 augusti.