DELA
Foto: Ida K Jansson

Helt nytt enkätprojekt lanseras inför valet- tyck till helt anonymt

I dag lanseras Åland Gallup – ett helt nytt och unikt koncept för att inför valet mäta ålänningarnas inställning i aktuella samhällsfrågor.

– Det är som Nyan pejlar, fast med chans att bli så mycket större och med en statistisk tyngd, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Klicka här för att rösta!

De kommande dagarna finns en första enkät ute. Därefter är planen att en ny gallup ska komma ut den sista veckan varje månad under över en lång tidsperiod, ända fram till kommunal- och lagtingsvalet hösten 2019.

Nya Åland är mediapartner i projektet men Bakom Åland Gallup står Mats Adamczak, samhällsintresserad dataalytiker, som till vardags jobbar som ansvarig för analys av webbtrafik och internetbeteende på Paf. Det är Adamczak som sökt fram tekniken som gör att alla deltagare i gallupen kan vara anonyma, samtidigt som man kan gardera sig mot så kallade fejkade profiler och andra otillåtna försök att styra resultaten.

Två huvudfrågor

I gallupen ingår alltid två huvudfrågor. Den här gången handlar det om hur många kommuner Åland ska bestå av och om vargens framtidsutsikter. När man svarar ska man även uppge hemkommun, ålder, kön och svara på frågorna ”Vem skulle du rösta på om det var val i dag?” och ”Vem röstade du på i senaste val?”.

– De frågorna finns alltid med som en grund. Sedan kommer resultatet att viktas för att se politiska strömningar och hur de eventuellt passar ihop med partitillhörighet, säger Mats Adamczak.

Via Facebook
I systemet används Facebookprofiler som ett identifieringsverktyg. För att medverka måste den som röstar godkänna att man förstår att man röstar i en gallup och att det sedan anonymiseras efter godkännandet. Valet att använda sig att Facebook baserar sig på att tusentals ålänningar redan finns i nätverket och det är fritt och lättillgänligt för alla.

– Jag valde även Facebook före till exempel mail av säkerhetsskäl. För den som vill ”fuska” är det enklare att till exempel använda sig av flera olika mailkonton. Det är också lättare att hitta fejkade facebookprofiler.

Varje medverkande äkthetsgranskas och blir sedan helt anonymiserade.

Det första avsnittet av gallupen ligger ute i två till fyra dagar. Hur lång tid det tar att granska materialet beror på hur stort det blir.
Resultat och analys av undersökningarna presenteras i Nya Åland.

Ska vargen få stanna på Åland? Rösta här!