DELA

Webb-tv: Helikopterlyft för sjöräddningen

Sjöfartsverket i Sverige har investerat i en ny generation räddningshelikoptrar, något som också Åland kan ha stor nytta av.
De tre första italientillverkade AgustaWestland AW139-helikoptrarna levererades till sjöfartsverket 2013. Totalt handlar det om sju AW193 som ersätter verkets Sikorsky S-76-helikoptrar.

Prislappen för alla sju helikoptrar blev 85 miljoner euro.

De kan ta större last och har större räckvidd, avisningssystem, dubbla vinschar, fyra kameror och utrustning för mörkerseende.

Med mera.

Sjöfartsverkets personal i Visby var de första som fick utbildning för att arbeta med den nya helikoptern. Efter det har Visbypersonalen varit stationerad vid flygbasen i Norrtälje medan den ordinarie personalen där får sin utbildning.

I går flög besättningen från Norrtälje till sjöbevakningscentralen på Lotsberget.

Samarbetet mellan sjöräddningen i Finland och Sverige är mycket gott, säger Daniel Lindblad, presskontakt vid det svenska sjöfartsverket.

– Det här är ett studiebesök för vår personal. Vi ska se hur vi kan stöda varandra i skarpa lägen, säger befälhavaren Matti Rytkönen som efter att han pensionerats från den finländska sjöräddningen fortsatt arbeta i Sverige.

Läs mer i papperstidningen!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.