DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hätskt under debatt om misstroende

Tolv ledamöter stödde oppositionens misstroendeyrkande i gårdagens omröstning.

17 ledamöter röstade för att landskapsregeringen ska sitta kvar.
Fem timmars intensiv, och ställvis ganska hätsk, debatt föregick omröstningen. Debatten följde en tydlig dramaturgi – först yttrades de högstämda orden och fraserna, sedan kom de hårda orden och till sist, när klockan var nästan halv fyra på eftermiddagen, sträcktes den försonande handen ut från både största oppositionspartiet Centern och från regeringsblocket. Sedan önskade man varandra god helg, röstade och gick hem.

Det som sades var en upprepning av det som yttrats i olika repriser sedan landskapsregeringen förklarade varför Pafs styrelseordförande inte fick förnyat förtroende, det vill säga att det kopplades till hans agerande i Vårdö fullmäktige där han som styrelseordförande talade emot flyktingmottagning.

Debatten blev spretig och snårig och svår att återge. Oppositionen anklagade och frågade och regeringspartierna svarade och försvarade sitt beslut.

Oppositionen krävde att regeringspartierna skulle ångra sitt misstag och be Pafs tidigare ordförande om ursäkt. Regeringen förklarade att det aldrig var meningen att motivet till att det förlorade förtroendet skulle nå offentligheten och att man valt att vara ärlig hela vägen i kommunikationen, med de följder det sedan hade.

Läs mer i Nya Åland!