DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hårda ord i kommundebatten

Barnsligt. Nonchalant. Häpnadsväckande. Regeringspartierna är mycket kritiska till att Centern väljer att bojkotta arbetet med att rita om den åländska kommunkartan.

– Vi respekterar kommunerna, svarar Harry Jansson (C).
Lagtinget behandlade i går det svar som lag- och kulturutskottet gett på landskapsregeringens meddelande om kommunstrukturreformen, det vill säga planerna på ett framtida Åland med bara fem kommuner.

Svaret är mycket kort. Utskottet väljer att i det här skedet inte fördjupa sig i frågan utan att vänta tills det finns ett färdigt lagförslag.

Den inställningen förvånade regeringspartierna. Att deras medlemmar i utskottet, som redan uttalat sitt stöd till reformplanerna, inte hade något att tillägga var självklart. Men att oppositionen som, med Centern i spetsen, fört fram så mycket kritik väljer att tiga hade många svårt att smälta.

– Snudd på nonchalans, sade Viveka Eriksson (Lib).

– En mycket passiv och märklig oppositionspolitik, sade John Holmberg (Lib) som anser att det varit både snyggt och demokratiskt att komma med ett motförslag.

– Det är barnsligt att sitta ner och puta med munnen och säga att man inte vill vara med.

– Det är häpnadsväckande att den opposition som säger sig värna om kommunerna inte är med i processen och missar chansen att vara med i den största politiska frågan på Åland, sade minister Nina Fellman (S).

Centern, Obundna och Ålands framtid har alla också tackat nej till sina platser i den parlamentariska kommitté som tillsätts i dag för att jobba vidare med reformen.

– Vi kommer aldrig att diskutera kommunernas framtid högt över deras huvuden. Vi respekterar kommunerna, sade Harry Jansson.

Både han i egenskap av utskottsordförande och de andra medlemmarna försvarade det korta svaret med det skulle ta alltför lång tid att höra alla involverade om något som fortfarande har formen av bara ett meddelande och inte är ett lagförslag.

Jörgen Pettersson (C) anklagade regeringspartierna för att svika sina valprogram där tvångssammanslagning inte nämns.

Protesterna uteblev inte. Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), till exempel, valde bland att läsa upp ett längre stycke ur moderaternas valprogram där partiet förklarar sig vara redo att verka för ett Åland med färre kommuner.

Titte Törnroth-Sarkinen