DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hård ordstrid varvades med ministersång

Efter att kommunstrukturen både kallats för en graviditet i förlossningsstadiet och en våldtäkt valde minister Wille Valve att lätta upp budgetdebatten i går på ett minst sagt okonventionellt sätt.

Han sjöng i talarstolen.

Sprickan mellan regeringsblocket och oppositionen minskade inte under budgetdebattens tredje och sista dag i går. Åsikterna om de stora frågorna går kraftigt isär, inte minst vad kommunstrukturreformen beträffar..

Minister Nina Fellman (S) inledde dagen med att beskriva reformen som en tvåårig graviditet som i och med lagstiftningsarbetet nu kommit in i förlossningsstadiet där naturkrafterna tagit över.

Hon ser de kommunala initiativen som tagits för frivilliga sammanslagningar som oerhört viktiga i processen men varnar ändå för att det i slutändan kan behövas både tång och sugpropp för att få fram den slutliga modellen.

Vice talman Veronica Thörnroos (C) kontrade med att graviditeten inte är frivillig och att det finns risk för missfall i ett sent skede med allvarliga följder både för både modern och fostret.

Nästan tio timmar senare valde Wille Valve att lätta upp debatten med sång till melodin.

Ja, vi ska ha kommunreform,

Ja vi ska reformera

Å KST går också an,

Men vi vill mycket mera!

Nu tänds det ljus i stad o land

Och kortrutten ska ros i hamn!

Å annars så gör vi så mycket vi kan,

Både moddar och libbar o Fellmanskan.

Melodi: Alla vi rövare i Kamomillastad.

Läs mer om budgetdebatten i fredagens Nya Åland!