DELA
Foto: Privat

Har du undvikit att bada på grund av alger? – Delta i Åland Gallup

Vattnet i hav och sjöar har varit varmare än genomsnittet i sommar och det håller i gång tillväxten av blågröna alger, rapporterar Finlands miljöcentral. Nu frågar Åland Gallup om det påverkat din badsommar?

Har du simmat mycket i sommar? Eller har du undvikit bad i hav och sjöar på grund av dålig vattenkvalitet? Det frågar Åland Gallup om i augusti månads enkät.

Enligt Finlands miljöcentral Syke är förekomsten av blågröna alger större än vanligt, vilket beror på det varma och lugna vädret. I havsområden är mängden blågröna alger fortfarande större än långtidsgenomsnittet, men vinden har fått algerna att blandas med vatten. Lugnt och varmt väder samt kraftiga regnskurar kan öka antalet ytblomningar på sensommaren, enligt ett pressmeddelande.

Blågröna alger kan orsaka hälsoproblem, enligt Institutet för hälsa och välfärd, och speciellt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller blågröna alger.

Partiledare och vindkraft

Gallupen frågar också om vilken partiledare man har störst förtroende för. Som vanligt ställs också frågan om vem man skulle rösta på om det var val i dag. Åländsk demokrati ställer en fråga om landskapets satsning på vindkraft till havs.

Delta anonymt

Åland Gallup är en enkätundersökning som administreras av Mats Adamczak.

Precis som tidigare behöver du behöver ett Facebook-konto för att kunna vara med, men dina svar är anonyma. Månadens gallup är öppen till lördag kväll.

Man hittar gallupen här, i e-tidningen eller på Åland Gallups Facebooksida.

Sedan Facebook introducerade tvåstegsverifiering har en del svårt att delta i gallupen. Testa att logga in på Facebook i din webbläsare på mobilen eller på din dator, då brukar det fungera.