DELA
Foto: Niclas Nordlund
Jörgen Pettersson, gruppledare för Centern i lagtinget, tror att tunnel och bro över Prästösund kan bli valfrågor i höstens lagtingsval. Vad tycker du om det?

Åland gallup: Vad tycker du om tunnelplanerna?

Borde fasta förbindelser bli en fråga i höstens val? Det hoppas Jörgen Pettersson och Centern, vilket Nyan skrev i tisdags. Vad tycker du? Delta i Åland Gallup med din åsikt.

Det var i måndagens lagtingsdebatt om landskapsregeringens meddelande om skärgårdstrafiken och oppositionens spörsmål om den samma som Jörgen Pettersson, gruppledare för Centern, sade att man inte gett upp idén om att fasta förbindelser är att föredra framom sjötrafik.

– Vi vill fortsätta arbeta med permanenta lösningar, som en tunnel till Föglö och som broar där sådana är lämpliga. Som långsiktigt skulle förändra hela trafikbilden, sade han i debatten.

På en replik av Katrin Sjögren (Lib) om han verkligen menar allvar svarade han:

– Det här är inte en valdebatt, men jag är rätt säker att i den kommunikation som kommer byggas upp inför valet så kommer fasta förbindelser att spela en central roll, eftersom det är kloka lösningar. Det är bättre med fasta förbindelser än med fartyg som är oförutsägbara gällande kostnader. Av det skälet skulle jag bli otroligt överraskad om det inte skulle bli en rätt viktig del när ålänningarna ska välja nästa gång.

Åland väljer ett nytt lagting den 15 oktober i år.

Två frågor

Nu ställer Nya Åland två frågor på temat i Åland Gallup.

För det första, är fasta förbindelser – alltså tunnel till Föglö och eller bro över Prästösund – en viktig valfråga för dig?

För det andra, vill du att landskapet går vidare med fasta förbindelser, alltså tunnel till Föglö och eller bro över Prästösund?

På båda frågorna kan du svara ja, nej eller kan inte ta ställning.

Som vanligt får du också ta ställning till vilket parti du skulle rösta på om det var val i dag.

I gallupen ställer Åländsk demokrati en fråga om skatter.

Delta anonymt

Precis som tidigare behöver du ett Facebook-konto för att kunna vara med i Åland Gallup, men dina svar är anonyma.

Åland Gallup är en enkätundersökning som administreras av Mats Adamczak.

Man hittar gallupen via QR-koden här nedanför, via den klickbara länken i den digitala tidningen, genom att klicka här eller genom Åland Gallups Facebooksida.

På grund av Facebooks säkerhetsuppdateringar, med mål att skydda användare och undvika missbruk av konton, behöver du som deltar i gallupen via smarttelefon eller läsplatta logga in på ditt Facebook-konto på nytt för att skicka in dina svar. Klicka på den blå symbolen ”Log in with Facebook” som finns högst upp gallupsidan och uppge där dina inloggningsuppgifter.

Det går också bra att använda webbläsaren i telefonen/plattan (precis som du gör när du använder en dator) och logga in på facebook.com. Där söker du sedan upp Åland Gallup och fyller i dina svar.

Gallupen är öppen till söndag kväll.

Frågorna i Åland Gallup

1. Är fasta förbindelser – alltså tunnel till Föglö och eller bro över Prästösund – en viktig valfråga för dig?Svarsalternativen är: Ja, nej, kan inte ställning.

2. Vill du att landskapet går vidare med fasta förbindelser, alltså tunnel till Föglö och eller bro över Prästösund?

Svarsalternativen är: Ja, nej och kan inte ta ställning.