DELA
Foto: Porträtt Heidi Hendersson

Har du provat ”bubbelhoppa”?

bland kommer jag på mig själv att studsa runt i min ekokammare. Jag skrev en gång en ledare om nätets konspirationsekokammare där påståendena går på rundgång. Dessa ekokammare är vad algoritmer när sig på – det du redan gillar och stöder får du mer inlägg om. Då handlade ledaren om bland annat klimatskepticism och poängen var att ekokammare i värst fall kan undergräva åratal av vetenskaplig forskning och bokstavligen äventyra planetens framtid. Men ekokammare och olika bubblor existerar i många olika former, både seriösa och mindre seriösa. Du och jag har våra egna bubblor, bestående av familj, vänner, jobb, aktiviteter, intressen och åsikter. Ofta håller vi oss inom våra bubblor, med likasinnade. Men det här gör det aktivt svårare för oss att förstå andra.

Därför har Handelshögskolan i Stockholm satsat på så kallad ”bubbelhoppning”. Emma Stenström, docent på skolan uppmanar sina elever att först identifiera sina egna bubblor och sedan utmana sig själva med att hoppa in i andra. Själv har hon bland annat gått på fotboll med entusiaster och grillat gris med Sverigedemokrater.

I en intervju med DN redogör hon för de tre nivåerna av bubbelhopp man kan göra; den professionella och organisatoriska samt den samhälleliga. Som exempel på den sistnämnda har hon prövat på att bo i olika Stockholmsområden, men hon gör det klart att det är en balansgång mellan att bubbelhoppa och att exotifiera.

”Man vill inte hamna i en social turist-situation”, säger hon.

Bubbelhoppning är något vi alla borde göra mer av. Det betyder inte att du behöver hålla med om allt som sägs eller görs i bubblorna du hoppar in i, men insynen kan bädda för mer förståelse, fler konstruktiva samtal och kontaktytor.

Själv gick jag på en föreläsning förra veckan som inledningsvis skavde. Men det gav mig insikter i att man ofta kan hitta någon gemensam grund med sina meningsmotståndare. Vi har de flesta av oss väldigt liknande basbehov och förhoppningar om världen; att vi ska vara trygga, jämställda, fredliga och må bra.

Shelly Palmer, vd på Palmer Advanced Media, skriver i en kolumn att bara hänga i våra egna bubblor inte är en ”evolutionärt säker strategi”. Låt oss utvecklas tillsammans – ta hoppet in i en annan bubbla, om så bara under en föreläsning.