DELA
Foto: Joakim Holmström

”Hämtmat täcker inte bortfallet”

Undantagstillståndet och riksregeringens beslut att stänga restauranger och nattklubbar för besökare slår hårt mot restaurangnäringen. Krögaren Dennis Jansson är en av de som har kallat till samarbetsförhandlingar och permitterat personal.
– Det här går inte att jämföra med något annat som jag har varit med om, säger han.

När Nyan når Dennis Jansson på tisdagskvällen har statsminister Sanna Marin precis meddelat att staten ämnar stänga alla restauranger, nattklubbar och kaféer för besökare fram till 31 maj. Take away-verksamhet får fortsätta som vanligt, men att bara sälja hämtmat är ingenting som får verksamheterna att gå runt, menar Dennis Jansson.

– Nu när folk jobbar mycket hemifrån är kanske inte hämtmat första prioritet. Med det sagt så vill vi naturligtvis att man ska stödja näringen och handla mat på restaurang. Var snälla och köp mat hos de ni brukar gå till.

Dennis Jansson berättar att Mariepark Ab:s restauranger, bland andra Sittkoffska gården och Boquerian, redan hade vidtagit åtgärder före beslutet. Salladsbarerna stängdes och ersattes av enskilda förpackningar och hygienrutinerna har blivit ännu strängare än innan. Han klargör att bolagets samtliga restauranger håller öppet med full personalstyrka under veckan. Det enda han i nuläget är säker på är att Diablo kommer att hålla öppet tills vidare oavsett vad som händer.

– Diablo kan leverera pizzor även om Ryssland invaderar Åland, säger Dennis Jansson.

Alla permitteras

Bolaget höll samarbetsförhandlingar i måndags och att det då beslutades att alla i personalen permitteras i 90 dagar. 42 anställda berörs.

–  Vi gjorde det för att vår personal ska ha jobb att gå tillbaka till när detta är över. Vi har just nu alla på jobb och det är nu vi blöder pengar. Alla ska ha sina löner, men om vi inte har några intäkter kan vi inte betala dem.

Han ser landskapsregeringens resursbudget och den höjda dagpenningen för de som inte är anslutna till en arbetslöshetskassa som en lättnad.

– Vi som arbetsgivare vet att våra anställda har barn, hyror att betalda och mycket kostnader för sitt uppehälle. Därför är det skönt att veta att man kan få förhöjd dagpenning om man är permitterad en bestämd period. Permitteringen är en säkerhetsåtgärd för att vi ska slippa säga upp personal. Det är tur att Åland kan utnyttja sin självstyrelse nu.

Dennis Jansson är hårt drabbad av restriktionerna som råder. Hans bolag Mariepark Ab driver flera verksamheter inom restaurang- och turistbranschen på Åland. Bolaget hade enligt Jansson en kanonsommar framför sig, med fulla bokningsböcker och en hel del gruppbokningar. Nu är alla böcker vita.

– Vi hade möte strax innan beskedet om undantagstillstånd kom och satt och pratade om att det här skulle bli vår bästa sommar någonsin, med tanke på bland annat fotbolls-EM. Sedan var det som att marken öppnade sig och allt bara rasade. Alla har bokat av och hela våren är borta. Branschen är särskilt känslig nu eftersom vintermånaderna ofta visar minus. Det är våren och sommaren som är plusmånader och det vi överlever på.

Har du någon uppfattning om hur mycket pengar ni har förlorat än så länge?

– Inte exakt, men det är ansenliga summor. I måndags hade vi vår sämsta lunchsiffra någonsin.

Tycker du att åtgärderna för att hindra smittspridningen är proportionerlig i förhållande till de ekonomiska konsekvenserna?

– Det är ju det man funderar på. Det enda jag kan säga är att företag i den här branschen är otroligt känsliga för bortfall av intäkter. Situationen är otroligt allvarlig för alla som är beroende av turister och besökare. Frågan är hur allt kommer att sluta. Det känns som att man offrar en hel generations uppbyggnad på grund av rädsla.