DELA
Foto: Jonas Edsvik

Halkbana planeras i Vessingsboda

En halkbana på Åland kan bli verklighet inom snar framtid. Ålands motorklubb för diskussioner med landskapsregeringen om att starta ett trafiksäkerhetscentrum på sin anläggning i Lemland Vessingsboda.
Motorklubbens ordförande Loffe Johns berättar att man förutom en halkbana även vill anlägga en konbana för precisionskörning med tunga fordon samt en testbana för dragracing. Halkkörning är i dag inte obligatoriskt för att ta körkort, utan finns som tillval. Då är det resa till Sverige och Gillingebanan som gäller.

– Det är egentligen märkligt att vi inte har en halkbana här på Åland. Vi har ett besvärligt klimat med fuktiga och isiga vägar vintertid, säger Loffe Johns.

Just nu förs diskussioner mellan motorklubbens styrelse och landskapsregeringen om saken, men ingenting är ännu bestämt. Loffe Johns räknar med att ha ett besked inom detta år. Halkbanan planeras bli minst 25 meter bred och 350 meter lång.

– Vi har redan röjt undan en del stubbar och annat i samband med att vi köpte marken för att förbereda lite.

Men något på papper finns inte i dagsläget.

– Det finns inget ritat ännu, men i styrelsen är vi överens om att vi vill göra det här. Det känns rätt att klubben jobbar för trafiksäkerhet på det här sättet.

Läs mer i måndagens Nya Åland!