DELA
Foto: <07_Bildrubrik>NYAN I GÅR Debatten på sociala medier om S-Markets halalslaktade kött gick het i helgen.

Halalslaktat lamm okej

– Halalslaktade lamm från Nya Zeeland har bedövats före slakten, säger S-Markets butikschef Elina Fellman efter att ha kontrollerat saken med kedjans produktchef i går.
I går berättade Nya Åland om den intensiva debatt som pågått under helgen på sociala medier om S-Markets halalslaktade frysta lammkött och kycklingkött och huruvida lammen och kycklingarna bedövats eller inte före slakt. Kravet är att djuren bedövas före strupskärningen.

Butikschef Elina Fellman tog köttet åt sidan tills hon kunnat kontrollera slaktmetoden med huvudkontoret.

I går kunde hon ge lugnande besked åtminstone vad gäller lammköttet.

– Jag har talat med S-gruppens produktchef Ilkka Alarotu som intygar att lammen har bedövats och slaktats på helt korrekt sätt och det tas tillbaka i sortimentet. Köttet finns åter i våra frysdiskar från och med måndag (läs: i går), säger hon.

Däremot hade hon inte ännu i går på eftermiddagen kunnat kontrollera bedövning och slakt av de frysta halalmärkta kycklingarna som butikskedjan saluför.

– Jag har inte fått svar från leverantören ännu. Leverantören är svensk men kycklingarna kommer från Holland, säger hon.

Efterfrågan är stor särskilt på den halalslaktade kycklingen. Också andra än muslimer köper kycklingen, berättar Elina Fellman.

Kycklingen tas ur sortimentet tills slaktprocessen har kontrollerats.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!