DELA
Foto: Hanne Salonen / Riksdagen

Grundlagsutskottet ger grönt ljus till höjning av klumpsumman

Grundlagsutskottet ger grönt ljus för förslaget att höja avräkningsgrunden från 0,45 till 0,47 procent. Nu är nästa anhalt behandling i riksdagens plenisal.
Sannfinländarna har reserverat sig mot beslutet i utskottet.

Grundlagsutskottet avslutade på torsdagen behandlingen av förslaget om att höja avräkningsgrunden och betänkandet understöder förslaget i sin helhet.
– Jag är mycket nöjd att vi nu är klara med behandlingen i grundlagsutskottet. Behandlingen har gått planenligt och jag är glad att det fanns en stor majoritet för att godkänna ursprungsförslaget, säger Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot som är medlem i grundlagsutskottet.
Sannfinländarna har reserverat sig mot beslutet, vilket var väntat då de protesterat mot eller ifrågasatt förslaget i alla skeden av processen.
– Det var helt väntat att sannfinländarna skulle reservera sig mot beslutet, eftersom de har en tradition av att reservera sig i den här frågan. Det är så klart mycket tråkigt att man har en ryggmärgsreflex att reservera sig i de här frågorna och har en ovilja att sätta sig in i dem. I stället föreslår Sannfinländarna populistiskt att avräkningen ska sänkas till 0,42 procent, vilket så klart inte ens är genomförbart, men som man också föreslagit flera gånger tidigare. Man är uppenbarligen oroade för att man skulle råka se Ålandsmjuka ut. Det tycker jag är väldigt ledsamt då man inte på allvar ens är intresserad av att lyssna till argumenten, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande.
Han poängterar att det trots Sannfinländarna finns en stor majoritet för Åland i riksdagen. I plenisalens omröstning krävs enbart enkel majoritet för att godkänna lagförslaget.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp