DELA
Foto: PRIVAT

Grön el utmaning för elsäkerheten

En av de största utmaningarna inom elsäkerhet är att informera om vilka risker det innebär att hantera elektricitet i en tid då vi till stor del tar den för givet.

Det menar delegater från Nordiska kommittén för samordning av elektriska säkerhetsfrågor, NSS, som höll möte på Åland i veckan.
Under onsdagen höll kommittén möte på Silverskär och man tog tillfället i akt att diskutera samarbetet och harmoniseringen av regelverken mellan länderna.

– Elektricitet är något som alla medborgare behöver alla dagar och därför är det också viktigt med god elsäkerhet, konstaterade infrastrukturminister Mika Norberg vid torsdagens presskonferens.

Ett samtalsämne på mötet var vikten av att informera om elsäkerhet.

– I dag ses elektricitet som något självklart, ungefär som kranvatten. Det leder i viss mån till att folk glömmer bort vikten av elsäkerhet och att el kan vara farligt, säger Torbjørn Hoffstad, på DSB i Norge.

I onsdags presenterade landskapsregeringen den nya klimat- och energistrategin för Åland år 2030. Där nämns bland annat ökade stödinsatser till egenproducerad elproduktion, något som också innebär nya risker.

– Det finns flera risker med att installera egna elverk, när det gäller solceller är det främst risken för bränder som är överhängande. Men också själva installationen innebär risker och är ingenting som ska utföras av privatpersoner, säger Hoffstad.

Läs mer i fredagens Nya Åland!