DELA
Foto: Eckerölinjen

Gränskontrollen vid de inre gränserna slopas

Gränskontrollen vid de inre gränserna – alltså mellan Finland och alla Schengenländer – upphör, medan begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna fortsätter till den 14 februari.

I enlighet med statsrådets beslut den 27 januari upphör gränskontrollen vid de inre gränserna, det vill säga mellan Finland och alla Schengenländer, den 31 januari. Begränsningarna vid Finlands yttre gränser fortsätter till den 14 februari 2022. Det skriver utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Också de inreserestriktioner som gäller EU-stater utanför Schengenområdet slopas den 1 februari 2022, då gränskontrollen vid de inre gränserna upphör.

Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller fortfarande alla resenärer.

Närmare information om inreserestriktionerna finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats och om hälsosäkerhetsåtgärderna på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp