DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gränserna stängs på onsdag – bara familjeskäl duger

Obligatorisk testning vid gränserna och strängare regler för arbetspendling. Det var några av de aviseringar om strängare inreseregler som familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) presenterade på en presskonferens på fredagkvällen.

På grund av det nya, mer smittsamma coronaviruset har Finlands regering efter ett maratonmöte från fredag lunch och fram till åttatiden på kvällen beslutat om nya krafttag vid gränserna.

Det ska bli obligatorisk testning och en stark begränsning av de grupper som alls släpps in i landet. Bara trängande familjeskäl gäller, även om det vid niotiden på fredagkväll fortfarande rådde viss oklarhet om vad som gällde för arbetspendling för Ålands del.

Nyan ställde på fredagskvällen frågan till Ålands riksdagsman Mats Löfström vilka grupper som fortfarande får arbetspendla. Han svarade:

”Åtminstone social- och hälsovårdspersonal, helikopterpiloter för ambulanshelikoptern, lastbilschaufförer, sjömän, personal viktig för försörjningsberedskapen, diplomater, räddningspersonal, medias korrespondenter. Det finns för åländsk del en möjlighet att ännu titta igenom vilka företag på Åland som har särskilda behov så att vi kan få med dem på listan. Vet att detta ännu ska gås igenom. Det här gäller alltså utländska medborgare eller personer som inte är fast bosatta här. Alla finska medborgare har alltid rätt att komma hem, oavsett orsak.
Allt detta ska komma i kraft 00.00 på onsdag.”

Läs mera i lördagens digitala Nya Åland!