DELA

Krönika: Grannsamverkan, loppis och thaimat

Det är söndag.
Vilken vila det ligger i de tre orden.
Söndagen. Den sjunde dagen. Din dag. Den lugna dagen.

För några år sedan bestämde jag mig för att alltid bära klänning på söndagar. Det känns rätt. Något måste göras för att det ska kännas in på skinnet att söndagen inte är en vanlig vardag, speciellt nu när supermarketstorbutikerna snart har öppet dygnena runt, veckorna runt.

Min farmor gjorde inget en söndag, utom söndagsmiddagen som nog kunde vara nog så omfattande. Resten av dagen satt hon i gungstolen och bokstavligen rullade tummarna.
– Vad roligt det hade varit att få virka, sa hon.
Men det gick inte an. Inte på en söndag.

Söndagsmorgnar är de bästa mornarna för cykling. Förklaringen är rätt enkel. Det är mindre trafik ute på vägarna. Dessutom är daggen friskare, vinden mjukare, färgerna klarare.

En söndagsmorgon någonstans i Sverige noterar jag skyltarna utmed vägen. Den vanligaste skylten har budskapet ”Grannsamverkan mot brott”. Det är folk som tror att tjuvar vill åt deras egendom och grannar som hjälper varandra att hålla koll. Rätt många ålänningar lever fullt och fast i tron att det vimlar av tjuvar överallt i världen utanför de egna röd/blå/gula Ålandsknutarna. Varannan människa vill åt dina pengar, varannan bilist är vägpirat.

Näst vanligaste skylt är ”Loppis”. Det är dammiga gamla grejer överallt som ska byta ägare. Som cyklist är detta till absolut ingen nytta alls. Man kan ju inte cykla omkring med en gammal trampsymaskin på pakethållaren precis. Hellre skulle man önska att alla ”Loppis” omvandlades till caféer, med lånetoaletter och matställen, som förstås har kundtoa.

Den tredje vanligaste skylten är ”Thaimat”. Det är roligt att världen kommer ut på den svenska landsbygden. Thaimat hittas på de mest otroliga ställen, som industriområden, mitt i skogen, på sågverk, gamla övergivna ladugårdar.

I Norrland finns andra vanliga skyltar vid var och varannan gård: Till Salu.
Mitt i Sverige hittade jag en ovanlig skylt med följande text:

Privat tennisbana.
Obehöriga får stryk.

Kiki Alberius-Forsman