DELA
Foto: <07_Bildrubrik>FÄLLDES Den 22 januari berättade Nya Åland om rättegången. I går föll domen.

Fyra dömdes för kontokupp

I går dömdes fyra män för att ha kommit över över 24 118 euro genom att ha utnyttjat ett programfel i Ålandsbankens datasystem.

På grund av felet kunde tre av de dömda göra många uttag med ett bankkort i Ålandsbankens automat vid huvudkontoret på Nygatan.

Tingsrätten dömde samtliga för brott. Rätten anser att skadan på drygt 24 000 euro var avsevärd, trots att banken fått tillbaka hälften av beloppet efter polisens husrannsakan som gjordes dagen efter brottet.

Två av männen dömdes till sju månaders villkorligt fängelse för grovt betalningsbedrägeri. En av dem dömdes i mars 2012 till villkorligt fängelsestraff. Men eftersom det brottet begicks för fyra år sedan och det var en annan typ av brott ansåg tingsrätten att fängelsedomen ska vara villkorlig.

Den tredje mannen dömdes till fem månaders villkorligt fängelse för grovt häleri.

Den fjärde mannen dömdes att betala 40 dagsböter (360 euro) för häleri av oaktsamhet.

Utöver straffen åläggs samtliga att solidariskt ersätta Ålandsbanken med 200 euro. Männen som dömdes till villkorliga fängelsedomar ska ytterligare ersätta Ålandsbanken med 1 300 euro.

De två männen som fick de sju månader långa fängelsestraffen ska också ersätta Ålandsbanken med 8 800 euro. Dessutom ska samtliga dömda dela på rättegångskostnaderna på nästan 2 000 euro.

I polisens förundersökning finns också bilder på hur de nu dömda har sedlar i munnen eller sover i en säng bland sedlar.