DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Frippe” Granlund ny krönikör i Nyan

– Det ska bli intressant att se vad jag får för reaktioner.

Nya Ålands nyaste krönikör Fredrik ”Frippe” Granlund är tekniknörden som brinner för lokaljournalistik och som älskar att provocera.
För den som följer med i åländska medier är Fredrik Frippe Granlund ingen ny bekantskap. Det senaste 1,5 åren har han jobbat som programledare i radiokanalen Steel FM och före det jobbade han på tidningen Åland i cirka 8 år.

– Jag jobbade ju ändå på konkurrenten i många år så därför ska det bli spännande och se vad det är för skillnad. Vad jag får för reaktioner på det jag skriver.

Efter 22 år inom journalistiken jobbar Frippe Granlund sedan i augusti som konsult för landskapsregeringen.

– Jag ska se till att alla ålänningar ska få tillgång till svenskspråkig media, oberoende av överföringsmetod. Till exempel ska min dotter kunna se på Bamse med svenskt tal på streamingtjänster och vi ska kunna ta del av utbudet på SVT Play eller TV4 Play. Eller svenskspråkiga program från Finland. Det ska inte spela någon roll, säger Frippe Granlund, och förklarar att mycket också är kopplat till den åländska internetdomänen, alltså .ax-domänen.

– I framtiden kommer allt att gå via internet och får vi inte det här att fungera så kommer Åland att stå på sidan av allting.

Frippe Granlund erbjöds uppdraget för landskapet just på grund av sitt intresse för data och teknik. Det var som teknikreporter han började sin journalistiska bana, på tidningar som Ny Teknik, Computer Sweden och Dagens IT. Han frilansar ännu som teknikreporter för Expressen.

– Men jag brinner också för lokaljournalistiken. Och Åland är ju mitt hem nu.

Läs mer om Frippe och hans första krönika i fredagens Nya Åland!