DELA
Foto: Titte Törnroth-Sarkkinen

Fredsfrågor inleder stort nordiskt möte

I går samlades en liten grupp nordiska politiker och tjänstemän på Åland för att diskutera den internationella framtidsstrategi som så småningom ska finnas till pränt på ett styrdokument.

– Än så länge har vi bara diskuterat löst. Vad är Norden i dag, vad är Norden om 15 år? Hur ska vi använda våra resurser och när ska vi agera tillsammans som Nordiska rådet, när som enskilda nationer, sade Britt Lundberg (C) vid den presskonferens som hölls i går på eftermiddagen. som i egenskap av rådets president leder mötet på Åland.

– Det är historiskt sett intressant. Ännu för 25-30 år sedan var utrikespolitik tabu. I dag präglas vårt arbetet mer och mer av de stora internationella frågorna som till exempel klimatet och flyktingsituationen, säger islänningen Steingrímur J. Sigfússon, representant för den vänstersociala gruppen i Nordiska rådet.

– Världen ändrar sig, det är viktigt att Nordiska rådet har en dynamisk och flexibel strategi.

Gårdagens möte var bara en tjuvstart. Först i dag blir sällskapet fulltaligt då presidiet, 13 nordiska parlamentariker med ett följe på 30-40 personer, inleder sitt möte. Då ska huvudfrågorna inför höstens session förberedas.

– Första punkten är fredsförmedling utgående från ett initiativ om att Norden borde stärka sitt fredsförebyggande arbete. Pekka Haavisto (Gröna) och Ålands fredsinstitut, säger Britt Lundberg som i egenskap av rådets president är värd för hela mötet på Åland.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!