DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fortsatt missnöje över Proans

Eckerö kommun har under fem år kämpat för att få fram ett, enligt kommunen, rimligt avtal med Proans. Tidigare i vår beslöt nämnden till sist att ändå teckna ett avtal. Mikael Stjärnfelt, ordförande i byggnadstekniska nämnden i Eckerö är ändå långt ifrån nöjd.

– Personligen är jag inte nöjd och tycker att det är en katastrof, säger han.

– Nämnden resonerade att det är bättre att ta emot lite pengar än inga alls och att man genom att vara med i karusellen kan påverka för att på sikt få till bättre vilkor.

Han är kritisk till att Proans avtal är ensidigt, med inga möjligheter för motkrav.

– Den ersättningen som vi får motsvarar i bästa fall 10 procent av våra utgifter. Proans borde ta ut mycket större avgifter från producenterna för att bättre kunna kompensera kommunerna.

Kommunen har flera gånger vänt sig till landskapsregeringen för att få dem att sätta press på Proans. I början av året yrkade byggnadstekniska nämnden i en skrivelse att landskapsregeringen borde ge en skriftlig anmärkning till Proans.

Nu har landskapsregeringen behandlat skrivelsen. De menar att saken nu torde vara ur världen då kommunen slutit ett avtal och att Proans uppfyller lagstiftningens krav.

– Det här var det jag försökte få nämnden att inse. Att då vi accepterar avtalet så kommer ingenting att hända – hantering av materialetet är fortfarande lika lagstridig.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!