DELA

Första frostnatten trots Brittsommar

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
De gång veckan har dagstemperaturerna sakta stigit och dygnsmedeltemperaturen ligger över det normala. Men den första officiella frostnatten fick vi natten till måndagen med -1 grad på 2 meters höjd medan marktemperaturen sjönk till -6,7.

Just nu är vi inne i en period med Brittsommar som även kallas Brittmässesommar (ursprungligen firades då heliga Birgittas helgonförklaring 7 oktober 1395) eller fattig mans sommar som är en period med varma, soliga och sommarliknande dagar under hösten. En exakt definition av begreppet saknas, men i allmänhet avses varma och soliga dagar omkring Brittdagen den 7 oktober.

Vanligtvis finns också kravet att det dessförinnan ska ha varit minst en period med kyligt och höstlikt väder. Brittsommar är huvudsakligen det samma som det engelska begreppet ”Indian summer” (indiansommar). Begreppet används i USA och Kanada.

De längre väderindikationen tyder på fortsatta varma dygn en tag framåt.

Vi har varit inne i en period med norrsken men alla nätter har inte varit klara men när de varit de så har himlen blivit flitigt fotograferad. En av norrskensfotograferna var Kim Söderbäck som tog den här stämningsfulla bilden vid Nabbens båthamn i Mariehamn.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan

Läs mer i torsdagens Nya Åland!