DELA
Foto: Stefan Öhberg

Församlingen ringer 1 200 seniorer

1211 personer. Så många medlemmar i Mariehamns församling är över 75 år och alla ska de närmaste veckorna få ett telefonsamtal från församlingen.

– Här finns det sprit, säger Tinca Björke vid Mariehamns församling när vi visas in i hennes hemmakontor.

Handsprit menar hon och vi desinficerar lydigt händerna, jag och fotograf-Stefan.

Björke är en av 12 anställda och förtroendevalda inom församlingen som arbetar på distans med att ringa runt till alla hemmaboende församlingsmedlemmar över 75 år. Totalt är det 1 211 personer det handlar om och uppskattningsvis kommer det ta två veckor.

– Hur mår du, har du någon kontakt med andra människor, har du tillräckligt med mat och mediciner? ger Björke som exempel på frågor hon ställer.

Församlingen erbjuder hjälp med att handla och hämta mat och mediciner. De som vill och behöver får uppföljande samtal. Ibland är det bara ett lyssnande öra som behövs.

– Tröskeln är låg. De flesta i riskgruppen har barn eller barnbarn att prata med men ibland kan det vara befriande att prata med en utomstående.

Bra back-up

Björke är informatör vid församlingen sedan tio år tillbaka. Det är ett kreativt arbete där hon ansvarar för, bland annat, pressmeddelanden, hemsidan, sociala medier och trycksaker. Nu är hon dessutom tekniker ibland när församlingen sänder videoklipp på Facebook.

– Och det här med att ringa runt till församlingsmedlemmar är ju en del av diakonin, säger hon.

De nya arbetsuppgifterna ger henne ett bredare perspektiv över arbetsplatsen.

Att ringa runt till personer över 75 år ger församlingen en uppfattning om hur många av dem som saknar sociala kontakter och vilka man behöver hålla ett extra öga på.

– Jag tänker att de flesta har någon anhörig men trycket på den personen kan bli högt och då är det bra att vi finns som back-up.

Det var på onsdagseftermiddagen som Björke började ringa runt till Mariehamnsseniorer och de första samtalen togs väl emot.

– De blir glada. De jag talat med har full koll men tycker att det känns skönt att de kan kontakta oss om situationen förändras.

Med en av seniorerna kom Björke överens om att man ska höras igen om en vecka för ett uppföljande samtal.

Samtalen rings vardagar klockan 9-18 och de som ringer har tystnadsplikt.

– De vi inte får tag på får ett vykort hemskickat om hur de kan kontakta oss.