DELA
Foto: Jonas Edsvik
Det utökade sortimentet av vin på Kantarellen.

Försäljningen av starkare alkoholdrycker är i full fart i matbutikerna

Nu står den starkare alkoholdrycken på matbutikernas hyllor. Butikscheferna har höga förväntningar på sommarförsäljningen.

Förra onsdagen godkände riksdagen den nya alkohollagen, trots visst motstånd från bland annat social- och hälsovårdsutskottet. Lagen innefattar försäljning av stark öl, cider, vin och bubbel i livsmedelsbutiker. Alkoholdryckerna får vara upp till åtta procent alkoholhaltiga, det här innefattar dock inte destillerade drycker som exempelvis long drink. I riksdagen var majoriteten av ledamöterna för att godkänna lagen, bland de som röstade för var Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Efter onsdagens beslut började många butiker runt om i Finland att lagra upp de starkare alkoholdryckerna i väntan på presidentens fastställning av lagen. Efter att lagen fastställts var det upp till butikerna om och när den nya alkoholen åker upp på hyllorna. Det första sortimentet lades fram på butikshyllorna i måndags och fler leveranser förväntas. Matbutikerna kan nu behöva ta bort gamla produkter eller lägga till mer utrymme för de nya.

Större valfrihet för kunder

Distriktschef på S-Market Annina Kallinen berättar att försäljningen inte varit något märkvärdigt hittills på grund av det begränsade sortimentet som finns just nu.

– Hittills är det bara första leveransen som kommit, så urvalet kommer att öka med tiden.

Kallinen säger att hon har höga förväntningar på det nya utbudet, särskilt vinet nu under alla sommarperiodens festligheter. Hon säger även att andra produkter inte kommer att försvinna utan att urvalet bara utökas.

Foto: Jonas Edsvik
Nytt utbud av alkoholhaltiga drycker på S-market Jomala.

Vd för Mathias Eriksson Niklas Lampi säger att den nya lagen innebär större valfrihet för kunderna.

– Intresset från kunderna har varit stort. Vi erbjuder ett brett sortiment av de nya dryckerna. Det kompletteras ytterligare den närmaste tiden.

Vissa drycker med 5,5 procents alkoholhalt kan fasas ut för att ge utrymme åt de nya produkterna. Han tror att somliga produkter kan sälja extra bra i sommar.

– Till exempel vita viner, rosé och bubbel.

Det diskuteras nu vad den nya alkohollagen kommer att innebära för småbryggerierna. Ingen av de åländska butikerna har ännu tagit in några starkare lokalproducerade alkoholdrycker, men det kan vara en möjlighet som tillkommer i framtiden.

 

LÄS OCKSÅ