DELA
Foto: <07_Bildrubrik>FÖRFÖLJD Nya Åland berättade om rättegången i Hovrätten den 13 november 2015.

Förföljd sedan 1981

Åbo hovrätt har preciserat omfattningen av det besöksförbud som tingsrätten ålade en man i september.

Han har tidigare dömts till flera besöksförbud och ett brott mot besöksförbud mot samma kvinna sedan 1981.
När kvinnan mötte mannen i hovrätten i november var det åttonde gången deras vägar korsades inför domstol. Gången före var när tingsrätten dömde ut ett utvidgat besöksförbud mot mannen som hade börjat kontakta kvinnan på nytt under våren 2015 efter ett flera år långt uppehåll.

Kontakten har skett via textmeddelanden till kvinnans telefon. Kvinnan har aldrig pratat med eller kontaktat mannen och tydligt, under alla år, visat att hon inte är intresserad.

Tingsrätten preciserade besöksförbudet till kvinnans hem i norra Mariehamn.även om hon hade ansökt om att förbudet skulle gälla också andra platser som till exempel hennes väg till jobbet.

I besöksförbudsbeslutet konstaterar tingsrätten att kvinnans oro är förståelig mot bakgrund av det som skett tidigare och att det är oroväckande att mannen inte lämnat henne i fred trots de tidigare domarna.

Mannen ville ha tingsrättens besöksförbud upphävt och hävdade att hans meddelanden till kvinnan inte innehållit några hot.

Hovrätten ändrade tingsrättens beslut på en punkt genom att precisera vilket område besöksförbudet gäller för ett år framåt, det vill säga 50 meter från kvinnans bostad.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!