DELA

Mordet planerades veckor i förväg

Mordet i Eckerö som två kvinnor i dag åtalats för i Ålands tingsrätt planerades enligt åklagaren Henrik Lindeman flera veckor i förväg.

Mordoffret, en medelålders man, avled på grund av brännskador han fick vid en attack i hemmet den 26 december. Enligt stämningsansökan som lästes upp i rätten var de två kvinnorna på plats vid hans bostad redan den 3 december för att genomföra brottet, men avbröt då gärningen.

Enligt stämningsansökan har de två kvinnorna ”i samråd uppsåtligen dödat målsäganden”.

”Svarandena har den 26.12.2020 tagit sig till och från händelseplatsen på Lisebergsvägen i Eckerö i den av (den ena kvinnan) framförda personbilen (registernummer). Svarandena hade på förhand gömt stenar och hinkar fyllda med motorbensin i skogen nära målsägandens bostadshus vilka dessa har hämtat och burit fram till huset. Svarandena har varit maskerade.”

Svarandena har vid 23-tiden krossat ett av fönstren med åtminstone två stenar. Då målsäganden, som varit ensam hemma, ställt sig vid det krossade fönstret har svarandena kastat motorbensin över honom som de därefter antänt. Målsäganden har fattat eld men lyckats ta sig ut ur huset och släckte elden i ett dike varpå han sökt hjälp hos närmaste granne som slagit larm.

Målsäganden har erhållit initiala vårdåtgärder på händelseplatsen och har sedan transporterats med helikopter till ÅHS.

Svarandena har förorsakat målsäganden andra och tredje gradens brännskador som täckte över 90 procent av huden till följd av vilka han avlidit 28.12.2020 i Mariehamn.

Målsägandens bostadshus och personbil har brunnit ner och totalförstörts.”

Enligt stämningsansökan ska kvinnorna tillsammans ha övat på att utföra dådet på förhand genom att kasta bensin på och antända en planka. De ska också ha skapat falska profiler på en social medieplattform för att planera mordet. Motivet tros vara en infekterad och långvarig vårdnadstvist mellan offret och en av de åtalade kvinnorna.

Advokaterna Markus Hamro-Drotz och Riikka Nyström är kvinnornas ombud. Tingsdomare är Pia Jacobsson.

 

 

 

 

 

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp