DELA

Flyktingarna är här

De syriska kvotflyktingarna landade i Mariehamn i går. Så här skriver stadens socialdirektör Susanne Lehtinen:

”Äntligen har de anlänt. De 20 syriska kvotflyktingarna som staden beslutat ta emot. Väntan har varit lång sedan ärendet aktualiserade i socialnämnden i februari månad.

Men i går kväll landade de efter en mycket lång resa.

Gruppen, bestående av 11 vuxna och nio barn, togs emot på flygplatsen av personal från stadens socialkansli, personal från ÅHS och frivilliga från Röda Korset. Flygplatsen bistod med ett utrymme att samlas i. Mottagandet gick bra. Flyktingarnas resa hade påbörjats kl. 03.00 på morgonnatten och gått via Beirut till Istanbul och därifrån till Helsingfors/Vanda för att slutligen anlända till Mariehamns flygplats kl. 20.20 på onsdag kväll. Gruppen hade alltså en mycket lång resa bakom sig och var av förståeliga skäl trötta men ändå vid gott mod. Efter kort information om vad som kommer att hända de närmsta dagarna skjutsades familjerna till sina respektive bostäder och inkvarterades där.

De närmsta veckorna kommer gruppens vardagar att fyllas med besök till diverse olika myndigheter bl.a. polis, magistrat, FPA, ÅHS, banker mm. De ska också få träffa sina vän-familjer från Röda Korset, förses med varmare kläder där det behövs och få allmän information om vårt samhälle.”