DELA
Foto: Stefan Öhberg

Flertal anmälningar om vindkraftverk

Den nya vindkraftsparken i Eckerö möter hårt motstånd från boende i området. ÅMHM har fått in sex klagomålsanmälningar om höga bullernivåer. Christer Nordberg, vd för VindAx som äger parken, väntar på resultat från de pågående ljudmätningarna.

Det var i maj som de tio vindkraftsverken i Långnabba, Eckerö invigdes. Nu har Ålands miljö- och hälsomyndighet (ÅMHM) fått in sex klagomålsanmälningar om bullerstörningar. Boende i närområdet vittnar bland annat om störd nattsömn, en tryckliknande känsla över öronen och hjärtklappning, allt till följd av vindkraftverken.

– Vi håller på och utvärderar allting nu och kollar på objektiv mätdata, säger Christer Nordberg som är vd för VindAx, bolaget bakom vindkraftsparken.

Nordberg förklarar att de har haft en dialog med de missnöjda som bor i närheten redan innan anmälningar kom in till ÅMHM. Han säger att VindAx själva har bett de drabbade att göra anmälningarna för att kunna ta ärendet vidare till Vestas, som har levererat vindkraften.

Innan en vindkraftspark är på plats kan man inte göra ljudmätningar utan endast beräkningar. Enligt VindAx tidigare beräkningar skulle ljudet från parken inte nå närmaste fastighet, som ligger cirka en och en halv kilometer bort. Nu när parken är på plats och klagomål har kommit in, har ljudmätningar påbörjats. De inleddes i tisdags.

Nordberg har inte tagit del av ljudrapporterna ännu och väntar sig att det kan dröja.

– Vi fick till de här mätningarna med kort varsel men eftersom det är semestertider så kan det gå lite långsamt, säger han.

Om ljudnivåerna är för höga, vilka åtgärder kan ni behöva ta till med?

– Det finns justeringar och optimeringar man kan göra i programvaran.

Om ljudmätningarna är godkända, kommer ni då bortse från närboendes klagomål?

– Vi måste få alla fakta på bordet innan vi går vidare.

VindAx har försökt vidta åtgärder för att minska störningarna och har en dialog med tillverkaren, säger Nordberg, men processen är ännu i ett tidigt stadium.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp