DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>ENIGA Samtliga partiledare i lagtinget är beredda att välkomna flera flyktingar till Åland. Från vänster: Axel Johnsson (ÅF), Camilla Gunell (S), Johan Ehn (MSÅ), HArry Jansson (C) och Katrin Sjögren (Lib).

Fler flyktingar diskuteras i morgon

Lagtingspartierna är överens: Åland måste ta ett större ansvar för flyktingkatastrofen i världen.
– Jag tror att bilden av den treåriga pojken som spolades upp på stranden i Turkiet har fått människor att förstå vidden och innehållet i krisen. Av humanitära skäl bör man nu göra allt man kan i alla länder för att hjälpa till, säger lantrådet Camilla Gunell (S).

Enligt Gunell är de nu drygt 20 personerna som Mariehamn och Jomala planerar ta emot för lite i relation till behoven. Därför måste flera kommuner snabba på sin beslutsprocess, säger hon.

Också de övriga partiledarna är inne på att Åland måste axla ett större ansvar.

– Jag tycker vi ska samla oss till en gemensam insats som har betydelse och visa att vi inte lyssnar på de främlingsfientliga krafterna, säger Harry Jansson (C).

Moderat Samlings ordförande Johan Ehn vill också ta ett större ansvar.

– Många är på flykt och behöver få någonstans att bo.

Katrin Sjögren (Lib) föreslår att flera mindre kommuner kunde gå ihop och samarbeta för att ta emot flyktingar för att få praktiska saker som skola och bostäder att fungera.

Axel Jonsson (ÅF) säger att det är kommunerna som har möjlighet att göra något konkret och här vill Axel Jonsson puffa på kommunerna.