DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland tillbaka i spridningsfasen

Med tanke på den snabba ökningen av antal fall samt smittkedjornas karaktär har samarbetsgruppen på torsdagen bestämt att Åland igen är i epidemins spridningsfas.

Det meddelade förvaltningschefen John Eriksson på torsdagsförmiddagen.

”Efter tre veckor med relativt få nya covid-19 fall på Åland ökade antalet igen snabbt denna vecka. Hittills har nio nya fall konstaterats under innevarande vecka, varav ett fall av samhällssmitta. Smittspridning har konstaterats på ett omsorgsboende och exponering har även skett i en skola. Många är satta i karantän. Smittspridningen förefaller ha skett mycket lätt vilket ger misstanke om att det är fråga om en mer smittsam virusvariant.”

Landskapsregeringen har fattat beslut i linje med handlingsplan för hantering av covid-19 epidemin på Åland att förlänga förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus eller utomhus till och med 25.4.2021.

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst 10 personer kan ordnas under förutsättning att säkerheten kan garanteras genom att följa undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisning från 21.9.2020. Landskapsregeringen fattade samtidigt beslut att rekommendationerna att begränsa privata tillställningar inomhus till 10 personer och att begränsa all hobbyverksamhet inomhus till 10 personer (undantaget verksamheter för barn och unga) förlängs till 25.4.2021

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp