DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fastighetsverket tar till åtgärder emot tjuvfiske

Pengar och tydlig övervakning är några av landskapsregeringens fiskevårdsåtgärder i de åländska vattnen.

Enligt Roger Nordlund (C) finns det ännu pengar kvar för fler åtgärder.
Många ålänningar och turister åker ut till Ålands unika skärgård för att fiska. Nu har landskapsregeringens fastighetsverk utsett personer för att övervaka landskapets vatten och kontrollera innehav av fiskekort, det här för att få slut på tjuvfiske.

Roger Nordlund (C) ordförande för Visit Ålands sportfiskenätverk säger att det finns många båtar ute och fiskar i de åländska vattnen, och för att garantera fisket även i framtiden är det viktigt med en hållbar utveckling. Han tror bland annat att det kan genomföras tack vare information till fiskare och att man syns på vattnet för att skrämma bort tjuvfiskarna.

– Fungerande övervakning är en naturlig del av fiskevården, säger Nordlund och förklarar att även en del frivilliga har ställt upp i kontrollen av fiskekorten.

Enligt Nordlund är situationen på vissa fiskeplatser värre än andra då populära fiskeplatser lockar ofta mer till olaglig fiske, därför övervakas vattenområdena kontinuerligt.

– Jag tror att det gett bra resultat, men jag kan inte säga med säkerhet. Men det finns nog en större medvetenhet bland fiskarna, säger Roger Nordlund.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!