DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>VÄLKOMMEN Nils Torvalds räckte över den formella inbjudan till Tibor Navracsics vid ett möte i torsdags.

EU-kommissionär inbjuden till Åland

EU-parlamentariker Nils Torvalds har lämnat över en formell inbjudan från lantrådet Katrin Sjögren (Lib) till EU-kommissionär Tibor Navracsics från Ungern att besöka Åland.
– Det är dags för en EU-kommissionär att besöka Åland, skriver Europaparlamentariker Nils Torvalds i ett pressmeddelande.

Tibor Navracsics är ansvarig i kommissionen för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott.

Inbjudan är öppen för 2016 och man erbjuder sig att skräddarsy programmet för att passa kommissionärens intressen. På agendan finns åtminstone information om Ålands speciella status och roll i EU-samarbetet samt om det åländska utbildningssystemet med besök i skolor.

– Det är lätt hänt att kommissionärerna fastnar i sin egen EU-bubbla. Det är därför mycket viktigt att kommissionärerna så ofta som möjligt reser runt i Europa för att samla intryck och i alla fall få någon slags förståelse för hur läget ser ut i olika delar av unionen. Jag är dessutom glad att kunna fungera som en brobyggare mellan Åland och EU-kommissionen, konstaterar Torvalds.

Om Navracsics kommer till Åland blir han den första sittande kommissionären som besöker landskapet.

Ett officiellt svar på inbjudan kan väntas inom ett par veckor. (ns)