DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ett plus sex nya fall av covid 19 på Åland

Sju nya fall av coronasmitta – ett igår och sex idag – har konstaterats på Åland.
– Fem av de sju satt redan i karantän, så det är inte så dramatiskt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Inget av fallen innebär samhällssmitta. Fyra av de smittade är IFK-spelare.

Ålands hälso- och sjukvård rapporterade ett nytt positivt coronafall på sin hemsida igår, det 27:e.
– Det härstammar från en provtagning som gjordes den 19 oktober, säger Jeanette Pajunen.
– Även om vi oftast lyckas med att få provsvar och genomföra smittspårning på ett dygn så går det inte alltid. Fallet smittspårades i onsdags, men hade ingen koppling till tidigare smittkedjor. Troligen har personen smittats någon annanstans än på Åland. Ett litet fåtal personer har exponerats och satts i karantän på basen av det fallet.
Vidare testades igår ytterligare sex personer positiva.
– Det är också ett fåtal – fyra personer närmare bestämt – som satts i karantän på basen av de här sex fallen, säger Jeanette Pajunen.
– I fem av fallen rör det sig om redan kända smittkedjor. I praktiken betyder det att det är personer som redan sitter i karantän: fem av de sju satt redan i karantän. Så det fanns en viss förväntan om att detta skulle hända, och gör det hela ganska mycket mindre dramatiskt. Det är heller inte fråga om att man skulle börjar tala om samhällssmitta igen.
Fyra av de smittade ingår i IFK Mariehamns spelartrupp. Det bekräftar klubbdirektör Peter Mattsson på IFK Mariehamns facebooksida.
– Samtliga de smittade har lindriga eller inga symtom. IFK Mariehamn följer de direktiv som ges från myndigheterna och smittskyddsläkare, skriver han.
Susanna Skogberg
susanna.skogberg@nyan.ax
tfn 528 467

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp